American apple pie

Gebak voor 8-10 personen uit Delicious februari 2012

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 400 gram bloem, gezeefd
  • 125 gram suiker
  • 225 gram ongezouten roombotern op kamertemperatuur
  • 1 kg. handappels
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 100 gram ongezouten pecannoten
  • 1 l. vanilleroomijs
  • Ook nodig: keukenmachine of mixer met deeghaken, ingevette taartvorm van 24 cm. doorsnede en 4-5 cm. hoog.
  1. Splits 1 ei. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 50 gram van de suiker, de boter een ei, 1 dooier en een beetje zout. Laat deze deegbal invershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Schil de appels en snijd ze in plakjes van 4-5 mm. dik. Schep de appel om met de resterende 75 gram suiker, kaneel en pacannoten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap van 36 cm. doorsnede. Bekleed de vorm ermee en laat het deeg iets over de rand hangen. Schep de appelvulling in de vorm. Snijd het overhangende deeg rond de rand weg.
  4. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 26 cm. doorsnede. Leg de lap over de vulling en druk de naad van het deegdeksel rondom (met de duim) goed aan. Maak een paar sneetjes in het deksel. Bestrik de taart met losgeklopt eiwit en strooi er een beetje suiker over.
  5. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 45- 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm 15 minuten afkoelen. Serveer de apple pie in punten gesneden met een bol vanilleroomijs.

Plaats een reactie